By: datin haryati laham

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 30-Aug-2009 16:24 Email | Share | Bookmark
jalan-jalan cari pasu dan 'Bali' stone.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ini saya tak dapat lagi nak cari
Hai saya memang teruja dgn penemuan saya baru2 ini,lawatan saya ke kedai koleksi Bali, yang menjual artifak2 dari Bali, dan juga ukiran2 bermutu tinggi dari Bali dan Borobudur. Ini bertepatan dgn konsep kedai baru kami yang akan di buka tak lama lagi dimana saya mengimpikan konsep Bali, sepenuhnya, samada Salon, butik dan cafe, One stop centre .Tunggu.............dari ukiran di kayu, batu, dan hiasan air yang berlatar belakang Bali amat menjadi idaman dan demand pada masa sekarang.Selera saya lah, tak tau pula org lain.

Ada yang mengatakan, tak elok dgn hiasan2 yang sebegitu dan bla,bla,bla, tapi bagi saya pula iannya hanyalh sekadar hiasan dan kebudayaan, tiada kena mengena dgn kepercayaan saya. Entahlah, mungkin sya ini terlalu seni orangnnya, dan saya menila[[b]/b]i seni itu secara global, bukan hanya seni turun temurun melayu sahaja, Kalau nak dikata seni turun temurun, galur salasilahnnya keluarga saya, disini lah juga berakhirnya, Javabali yang sekarang amat popular!!!!


Keunikan masyarakan Javabali ini ialah, mereka mempunya kemahiran (curving) yang tinggi,mengukir,membuat ukiran di atas 'sand stone',buluh, kayu jati,dan tempurung. Malah apa jua pun bisa aja diukir menggunakan tangan, angklung, malahan lukisan minyak di canvas juga, dibuat barongan, sarung kuda kepang (dulu masa saya kecil dikampung, pertunjukkan barongan ,kudakepang, amat ditakuti, dan pantangnnya jgn pakai baju merah, nanti kena kejar)dan mereka juga boleh juga menjat setinggi pokok kelapa dgn hanya menggunakan tangan dan mengambil buah kelapa serta memgupas kelapa dgn hanya menggunakan gigi shj......mak aiii, boleh buat ke org biasa...........Dan satu lagi keunikkan mereka ialah ukiran perabot kayu jati oleh masyarakat Jepara,Jawa Tengah, diantara Bandung ke Jawa Timur, aduhai, ukirannya cantik2 dan sgt halus,boleh menghasilkan set meja makan yg tahan kualitinnya........................





http://srv.fotopages.com/2/20976058.jpg
[/img]





(saya melihat pada lukisan dibelakang bukan pd patung hindu )






(seronok dapat ada buai mcm ni di rumah atau di halaman kan)


[b](saya dah jumpa payung ini, dgn harga RM 280, sekaki panjang)[b]


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net