By: datin haryati laham

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 15-Feb-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
Jalan-jalan cari pasal lagi ke Bandung

sodap nyo mkn d bumbu desa
Paris Van Java
Bekas nasi ,ingat kat Nyai
Singgang Reret
Tangkuban Parahu
Tangkuban Parahu
Paris Van Java
 
 
 
Pokok strawberry
Oil painting "Penari Jagat Bali"
pokok strawberry dari dekat
Rumah Mode, tmpt shopping popular
suasana restoren Bumbu Desa yang popular
 
 
 
 
 
Napalah saya ni suka sangat ke Bandung, heheh nak buat mcmna..... Sebenarnya bukannya jalan sja2, jalan ada makna.....


(oil painting yang di beli di sekitar Braga, di sebuah galeri, sungguh mengasyikkan mata saya, dan saya cukup tertarik dgn lenggokan penari itu sehingga saya sanggup belinya dgn harga rp500,000......


(lihatlah bekas anyaman yang dipanggil"bobokan" disana dimana ianya mengingatkan saya dgn nyai,buyut saya yang telah meninnggal dunia. Bekas "bobokan" itu di alaskan [/b[b]]daun pisang sebelum dimasukkan nasi, dan akan terbit harum baunnya, itu yang membangkitkan selera.......sanggup saya cari di serata KL, tapi tak jumpa...at last saya jumpa disini...)




(kalau rasa macam nak makan di rumah, bolehlah naik diatas "ambin" dan makan duduk bersila, dan jika nggak mau, duduk di kerusi aja,)


(ini lah kawah gunung berapi dilihat dari dekat di Tangkuban Parahu yang bersejarah itu. suasananya amat sejuk sekali,dan angin begitu kuat, saya rasa tidak selesa lama di situ, sebab takut. kami berada cukup tinggi dari aras laut,dan jln hendak memasuki kedlm nya agak menyeramkan, huiiiis, kalo sesat tang situ, memag tak balik lah jawabnnya, dikabarkan bahawa kawah itu baru juga meletup dan meluahkan laharnya , dan membentuk kawah besar itu)


(pokok strawberry yang ditanam didalam guni, saujana mata memandang, dan rasannya biaslah msam2 manis,petiklah banyak mana yang kita suka, ditimbang dan bayar, heheheh)



Dah tentu lah cari bahan-bahan kain, yang bagus-bagus dan murah2 disana. Ciffon silk, organza, pepper silk, cotton yang cantik2 di pasar baru dengan harga murah dibandingkan di GULATI.. (kena tipu jeeee).......Kalau kain yang mcm kain nak nikah tu, saya kureng sikit, tak taulah pulak naper,,,,,agaknya sebab bukan nak nikah.......

Seronok banget kali ini trip dengan DR Aniza,yang baru first time ke sana, kenalah pulak sakit perut ( air disana memg tidak berapa bersih)..... Kami bermalam di Geulis Butique N Hotel Cafe di Dago yang dekat dengan outlets2, seberang jalan je nyah,,,,,,,,berdekatan juga dengan Raffles Square,dan mcm2 lagi outlet yang ada. Makannya bu, di Bumbu Desa, masakan sunda yang famous disana, rugi kalau tak pergi disana, makan beras perang , ulam petai, cumi-cumi, ayam goreng dan sambal tomat yang enak banget. ermmmmm, enak sekali...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net